Без категорії

Я люблю сніданки

 Я люблю сніданки. Це любов, що почалася давно, у ранкових променях сонця, у затишку ще тихого дому, коли єдиний звук, що порушує тишу, – це ніжний шелест горнятка з кавою. Але є одна історія, яка надала цій любові особливого відтінку. Це історія про теплі, як серпневе сонце, сторінки книги з рецептами Дарії Цвєк. 

Була звичайна осінь, тиха й трохи меланхолійна, коли я випадково натрапила на стареньку кулінарну книгу в бабусиній бібліотеці. Трохи пожовклі сторінки, розмитий чорнильний почерк на полях, аромат, що віддавав легким запахом яблук та кориці – усе це було як мандрівка в інший час. Я погортала сторінки й помітила рецепт сніданку, простий і домашній, який відразу переніс мене в дитинство, у ті дні, коли бабуся готувала нам щоранку щось особливе. 

Це був простий рецепт яєчні з хрустким житнім хлібом та маслом, злегка посипаний зеленою цибулею. Я уявила собі бабусю, як вона старанно нарізає хліб і кладе його на пательню, щоб обсмажити з обох боків. Її рухи були повільними, майже ритуальними, як у справжнього художника, що створює щось прекрасне й неповторне. 

Наступного ранку я вирішила спробувати приготувати сніданок за рецептом з книги. Поки я обсмажувала хліб, запах в кімнаті став таким самим, як у дитинстві – запах гарячого хліба і свіжозрізаної зеленої цибулі. Я відчула, що поряд з кухонною плитою неначе стоїть бабуся, з посмішкою спостерігаючи за моїми стараннями. 

Відтоді кожен сніданок для мене – це маленька історія, що розгортається на тарілці, мов кадри з кінофільму, знятого у теплих тонах. Це не просто їжа – це час, коли я спілкуюся зі спогадами, зі своїми предками, що зберігали ці рецепти, як коштовний скарб. Я люблю смакувати простий сирник чи запечені яблука, які теж знайдені на сторінках книги Дарії Цвєк. Ці рецепти нагадують мені про справжню цінність простоти і домашнього тепла, про те, що в кожному інгредієнті – любов і турбота. 

А ще, у сніданках є щось особливо романтичне, наче тихий ранок із коханою людиною. Я уявляю, як готую для когось особливого: трошки підсмажений хліб з джемом, горнятко запашної кави і фрагменти незабутніх розмов під час сніданку. У такі моменти з’являється відчуття, що час завмирає, що цей сніданок може тривати вічність. І саме тому, мабуть, я люблю сніданки – за їхню здатність зупиняти час і дарувати тепло навіть у самотні ранки. 

Дарія Цвєк навчила мене, що кулінарія – це не просто набір інгредієнтів, а спосіб дарувати кохання і ніжність, спосіб залишити частинку себе у кожній страві. І хоч минуло багато років, але сніданки за її рецептами досі дарують мені справжню радість. Це моя маленька історія, мій роман із ранками, яким ніколи не захочеться ставити крапку.

Shpakova 2024

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *