РІЗДВО,  СОЛОДКЕ

7 рецептів пампушків за Дарією Цвєк 

Пампухи — це не просто десерт, це частинка нашої історії та традицій, які передаються з покоління в покоління. Особливої чарівності цій страві додають рецепти Дарії Цвєк, майстрині української кулінарії, яка у своїх книгах поєднала давні звичаї та практичність сучасної кухні. Сьогодні я поділюсь із вами цими особливими переписами, які допоможуть створити атмосферу домашнього тепла та свята у вашій оселі.

Без начинки 

500 г борошна 

2 яйця 

3 жовтки 

100 г вершкового масла 

250 г цукру 

1 склянка молока 

50 г дріжджів 

Інструкція: 

Дріжджі розпустити в молоці з 1 столовою ложкою цукру і 1 столовою ложкою борошна. 

Поставити в тепле місце. 

Коли розчина почне підходити, додати збиті яйця, та жовтки розтерті з цукром, розтоплений жир і вимішати все ложкою. 

Всипати борошно і замісити тісто, доки тісто не почне відлипати від руки або ложки. 

Поставити тісто щоб підійшло. 

Змастити руки жиром, виробити пампушки і смажити  їх на олії 

З апельсиновою цедрою 

1 кг борошна 

10 жовтків 

400 г цукру 

200 г вершкового масла 

100 г дріжджів 

1\2 склянки молока 

1\2 ч. л солі 

Цедра з одного апельсина 

Інструкція: 

Дріжджі розпустити в молоці з 1 столовою ложкою цукру і 1 столовою ложкою борошна. 

Поставити в тепле місце. 

Коли почнуть бродити, влити їх у розтерте з цукром і жовтками масло, додати сіль, апельсинову цедру, всипати борошно і замісити. 

Тісто накрити і поставити в тепле місце, щоб підійшло, а як збільшиться в об’ємі вдвоє, перемісити. 

Дати тісту ще раз підійти, а тоді виробляти пампушки і смажити. 

З сирного тіста 

250 г борошна 

20 г дріжджів  

50 г вершкового масла 

150 г цукру 

1 яйце 

1 жовток 

250 г сиру кисломолочного 

1\2 склянки молока 

Інструкція: 

Дріжджі розпустити в молоці з 1 столовою ложкою цукру і 1 столовою ложкою борошна. 

Поставити в тепле місце. 

Масло, цукор, жовток, яйця розтерти, додаючи ложкою перетертий сир. Вимішати цю масу з розведеними дріжджами і борошном, замісити не круте тісто, розкачати та вирізати пампушки. Поставити на годину щоб підійшли, і тоді смажити. 

Прості 

1 кг борошна 

100 г дріжджів 

1\2 л молока 

100 г вершкового масла 

2 яєць 

8 жовтків 

250 г цукру 

1\2 ч. л солі 

Варення з троянди 

Ванілін 

Інструкція: 

Дріжджі розпустити в молоці з 1 столовою ложкою цукру і 1 столовою ложкою борошна. 

Поставити в тепле місце, щоб почали бродити. 

Тоді розчину влити в посуд з борошном. 

Додати жовтки і яйця розтерті з цукром і маслом, посолити і місити до появи пухирців. 

Поставити тісто в тепле місце. 

Коли підійде, розкачати.  

Накласти варення і склянкою вирізати пампушки. 

Поставити їх щоб підійшли і смажити. 

Ще гарячими посипати цукровою пудрою з ваніліном. 

З джемом 

800 г борошна 

50 г дріжджів 

150 г  вершкового масла 

2 склянки молока 

1 яйце 

5 жовтків 

100 г цукру 

400 г вишневого джему 

Сік і цедра з 1 лимона 

1\2 ч.л солі 

Ванілін 

Інструкція: 

Дріжджі розпустити в молоці з 1 столовою ложкою цукру і 1 столовою ложкою борошна. 

Поставити в тепле місце, щоб почали бродити. 

Яйце і жовтки збити з цукром у посуді, який помістити у більший посуд, де кипить вода. 

Як маса збільшиться вдвоє зняти, додати ванілін, сік і цедру лимона, розведені дріжджі, всипати просіяне борошно і посолити.. 

Місити тісто доти, доки не почне відставати від рук. 

Тоді влити розтопленне масло і знову місити до появи пухирців. 

Викласти на посипану борошном дошку і викачати валок.  

Порізати його на однакові невеликі частинки, розкачати коржики і накласти на них джем, до якого додати кілька крапель ромової есенції, зліпити, надавши їм форму пампушки, прикрити серветкою і поставити в тепле місце щоб підійшли. Після чого смажити в жирі. 

З яблуками 

250 г борошна 

2 яєць 

50 г дріжджів 

50 г вершкового масла 

50 цукру 

1\2 склянки молока 

Ванілін 

Начинка:  

1 кг яблук,  

100 г цукру,  

1 ст. Л варення 

Інструкція: 

Невеликі кислі яблука почистити, вибрати серединки, посипати цукром і залишити на тарілці. 

Замісити тісто, як на пампушки без начинки. 

Набрати тісто ложкою, зробити коржик і обгорнути ним яблуко, всередину якого перед тим покласти варення. 

Вироблені пампушки скласти на м’яку, посипану борошном серветку і поставити в тепле місце, щоб тісто підійшло. 

Смажити на олії і ще гарячими посипати цукровою пудрою з ваніліном. 

Долки 

250 г борошна 

4 яєць 

1 склянка сметани або кефіру 

100 г цукру 

20 г дріжджів 

На кінець ножа солі  

Ванілін 

Інструкція: 

Дріжджі розвести в теплому молоці, і поставити в теплому місці щоб почали бродити. 

Жовтки розтерти з цукром, додати сметану або кефір, ванілін, розведені дріжджі , борошно і піну збитих білків. 

Замісити тісто до консистенції густої сметани і поставити у тепле місце, щоб підійшло.  

Намоченою в жирі ложкою набирати його і смажити на сковороді  з долинками. Посмажені пампушки посипати цукровою пудрою з ваніліном. 

Пампухи за рецептами Дарії Цвєк — це справжня кулінарна класика, що зберігає дух українських традицій і домашнього затишку. Готуючи їх, ви не лише створюєте неймовірно смачний десерт, але й підтримуєте спадщину, яка об’єднує покоління. Спробуйте ці рецепти і нехай аромат свіжоспечених пампухів подарує радість вашим близьким!

Хай вдаються і смакують знаменито!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *