7 рецептів пампушків за Дарією Цвєк
Пампухи — це не просто десерт, це частинка нашої історії та традицій, які передаються з покоління в покоління. Особливої чарівності цій страві додають рецепти Дарії Цвєк, майстрині української кулінарії, яка у своїх книгах поєднала давні звичаї та практичність сучасної кухні. Сьогодні я поділюсь із вами цими особливими переписами, які допоможуть створити атмосферу домашнього тепла та свята у вашій оселі.
Без начинки
500 г борошна
2 яйця
3 жовтки
100 г вершкового масла
250 г цукру
1 склянка молока
50 г дріжджів
Інструкція:
Дріжджі розпустити в молоці з 1 столовою ложкою цукру і 1 столовою ложкою борошна.
Поставити в тепле місце.
Коли розчина почне підходити, додати збиті яйця, та жовтки розтерті з цукром, розтоплений жир і вимішати все ложкою.
Всипати борошно і замісити тісто, доки тісто не почне відлипати від руки або ложки.
Поставити тісто щоб підійшло.
Змастити руки жиром, виробити пампушки і смажити їх на олії
З апельсиновою цедрою
1 кг борошна
10 жовтків
400 г цукру
200 г вершкового масла
100 г дріжджів
1\2 склянки молока
1\2 ч. л солі
Цедра з одного апельсина
Інструкція:
Дріжджі розпустити в молоці з 1 столовою ложкою цукру і 1 столовою ложкою борошна.
Поставити в тепле місце.
Коли почнуть бродити, влити їх у розтерте з цукром і жовтками масло, додати сіль, апельсинову цедру, всипати борошно і замісити.
Тісто накрити і поставити в тепле місце, щоб підійшло, а як збільшиться в об’ємі вдвоє, перемісити.
Дати тісту ще раз підійти, а тоді виробляти пампушки і смажити.
З сирного тіста
250 г борошна
20 г дріжджів
50 г вершкового масла
150 г цукру
1 яйце
1 жовток
250 г сиру кисломолочного
1\2 склянки молока
Інструкція:
Дріжджі розпустити в молоці з 1 столовою ложкою цукру і 1 столовою ложкою борошна.
Поставити в тепле місце.
Масло, цукор, жовток, яйця розтерти, додаючи ложкою перетертий сир. Вимішати цю масу з розведеними дріжджами і борошном, замісити не круте тісто, розкачати та вирізати пампушки. Поставити на годину щоб підійшли, і тоді смажити.
Прості
1 кг борошна
100 г дріжджів
1\2 л молока
100 г вершкового масла
2 яєць
8 жовтків
250 г цукру
1\2 ч. л солі
Варення з троянди
Ванілін
Інструкція:
Дріжджі розпустити в молоці з 1 столовою ложкою цукру і 1 столовою ложкою борошна.
Поставити в тепле місце, щоб почали бродити.
Тоді розчину влити в посуд з борошном.
Додати жовтки і яйця розтерті з цукром і маслом, посолити і місити до появи пухирців.
Поставити тісто в тепле місце.
Коли підійде, розкачати.
Накласти варення і склянкою вирізати пампушки.
Поставити їх щоб підійшли і смажити.
Ще гарячими посипати цукровою пудрою з ваніліном.
З джемом
800 г борошна
50 г дріжджів
150 г вершкового масла
2 склянки молока
1 яйце
5 жовтків
100 г цукру
400 г вишневого джему
Сік і цедра з 1 лимона
1\2 ч.л солі
Ванілін
Інструкція:
Дріжджі розпустити в молоці з 1 столовою ложкою цукру і 1 столовою ложкою борошна.
Поставити в тепле місце, щоб почали бродити.
Яйце і жовтки збити з цукром у посуді, який помістити у більший посуд, де кипить вода.
Як маса збільшиться вдвоє зняти, додати ванілін, сік і цедру лимона, розведені дріжджі, всипати просіяне борошно і посолити..
Місити тісто доти, доки не почне відставати від рук.
Тоді влити розтопленне масло і знову місити до появи пухирців.
Викласти на посипану борошном дошку і викачати валок.
Порізати його на однакові невеликі частинки, розкачати коржики і накласти на них джем, до якого додати кілька крапель ромової есенції, зліпити, надавши їм форму пампушки, прикрити серветкою і поставити в тепле місце щоб підійшли. Після чого смажити в жирі.
З яблуками
250 г борошна
2 яєць
50 г дріжджів
50 г вершкового масла
50 цукру
1\2 склянки молока
Ванілін
Начинка:
1 кг яблук,
100 г цукру,
1 ст. Л варення
Інструкція:
Невеликі кислі яблука почистити, вибрати серединки, посипати цукром і залишити на тарілці.
Замісити тісто, як на пампушки без начинки.
Набрати тісто ложкою, зробити коржик і обгорнути ним яблуко, всередину якого перед тим покласти варення.
Вироблені пампушки скласти на м’яку, посипану борошном серветку і поставити в тепле місце, щоб тісто підійшло.
Смажити на олії і ще гарячими посипати цукровою пудрою з ваніліном.
Долки
250 г борошна
4 яєць
1 склянка сметани або кефіру
100 г цукру
20 г дріжджів
На кінець ножа солі
Ванілін
Інструкція:
Дріжджі розвести в теплому молоці, і поставити в теплому місці щоб почали бродити.
Жовтки розтерти з цукром, додати сметану або кефір, ванілін, розведені дріжджі , борошно і піну збитих білків.
Замісити тісто до консистенції густої сметани і поставити у тепле місце, щоб підійшло.
Намоченою в жирі ложкою набирати його і смажити на сковороді з долинками. Посмажені пампушки посипати цукровою пудрою з ваніліном.
Пампухи за рецептами Дарії Цвєк — це справжня кулінарна класика, що зберігає дух українських традицій і домашнього затишку. Готуючи їх, ви не лише створюєте неймовірно смачний десерт, але й підтримуєте спадщину, яка об’єднує покоління. Спробуйте ці рецепти і нехай аромат свіжоспечених пампухів подарує радість вашим близьким!
Хай вдаються і смакують знаменито!