Uncategorized

Перші 10 базових правил, що значно полегшать готування їжі та покращать смак вашої страви

Я вже про це згадувала у себе в інстаграм, але повторюся тут більш розгорнуто)

1. Перш ніж починати готувати, прочитайте рецепт до кінця.

Цього ніхто не любить робити, але саме це вбереже вас від помилок. Прочитавши рецепт повністю, ви зрозумієте, як і куди вам рухатися. Від підготовки продуктів до часу готування, і що саме вам знадобиться з продуктів та начиння.

2. Усе має бути mise en place.

Усі підготовчі роботи, слід виконати до того, як ви почнете готувати їжу. Якщо всі інгредієнти будуть розкладені, а начиння – приготовано ще до того, як ви станете біля плити робота просуватиметься організовано та охайно. Ніякий безлад вам не заважатиме шукати творчі розв’язки ваших кухарських задач. Добра mise en place – менше стресу, більше радості та смачніший результат!

3. Куштуйте і коригуйте смак.

Багато домашніх кухарів довіряють методу “якось воно буде” і не куштують страву під час приготування. А потім дивуються, чому вийшло так несмачно. Кухар мусить куштувати страву і коригувати її смак упродовж усього часу готування. СМАК ЇЖІ ПОВИНЕН БУТИ ДОБРИМ. Якщо не куштувати її в процесі приготуння ви не знатимете, який вийде смак наприкінці, і нематимете шансу виправити помилки. Піднебіння можна тренувати так як ми тренуємо м’язи. Єдиний спосіб такого тренування – куштувати страву

4. Сіль – важлива. 

Сіль підсилює та увиразнює природні смаки складників страви. ВОНА РОБИТЬ СМАК СИЛЬНІШИМ. Готуючи без солі, ніколи не станете хорошим кухарем. Прийміть це, і рухайтеся далі. Якщо ви готуєте з “нуля”, зі свіжих продуктів (сезонної городини та високоякісного м’яса), можете щедро додавати солі і ви ніколи не наблизитеся до того, що дають у їжу в пакетах і бляшанках.

5. Сіль із перцем – пара.

Функції цих приправ – різні, тож вони не мусять завжди бути разом. Я не любителька надмірно перчити страви, хоч і люблю гостре. До перцю я ставлюся як до прянощів, які додають іще одного сильного аромату. Перець не сіль, і не схожий на неї. На диво люди, надмірно стримані у використанні солі, сиплють у їжу шалено багато перцю. Перець додає страві зовсім іншого смаку. я нізащо не стала би класти і усе підряд сіль або хрін. Те саме і з перцем.

6. Свіжі трави – це круто, а сухі – ні.

Я радше готуватиму взагалі без трав, ніж  із сушеними травами, які не мають ні тіні смаку свіжих. На мою думку, жодна з висушених ароматних трав не має доброго смаку. А додавання до страви того, що не смачно кращою її не зробить. Тож моя професійна порада: не робіть цього.

7. Прянощі – це звабливо! 

Прянощі додають їжі смаку, аромату і тепла. Насіння кора і стручки рослин можуть перетворити добру страву на фантастичну, – якщо ставитися до них із повагою. Купуйте їх небагато, і щороку замінюйте. Найкраще купувати прянощі в цілому вигляді і обсмажувати на сухій сковорідці впродовж 3-4 хвилин, щоб увиразнити їхні аромати. Відтак їх можна розмолоти у млинку для прянощів (згодиться звичайний кавовий млинок, спеціально виділений для цього)

8. Підсмажуйте горіхи – це робить їх темнішими, хрусткішими і надає повного горіхового смаку.

Щоб обсмажити горіхи рівномірно, покладіть їх на деко і поставте у пічку, розігріту до 180 градусів. Як довго смажити горіхи? Щоб встигнути про них забути! Почніть з 6-7 хвилин, але стежте за ними, увімкніть таймер. Якщо відчули їх запах, уже запізно!

9. Вдало підібране начиння перетворює готування на веселу забаву.

Мати речі необхідні для створення певної страви, важливо, але ви не мусите бігти купувати їх усіх одразу. Замовте на день народження як подарунок ті, які ви особливо хочете. А для початку придбайте найнеобхідніше: каструлі зі сковорідками, миски, дерев’яні ложки та лопатки, мірні склянки та ложечки. Згодом докуповуйте інше, за потребую. Взявшись за кухарство, ви поступово назбираєте всякого начиння і хотимете ще і ще) кухонні інструменти то як залежність!

10. Тримайте комору в запасах.

Я волію готувати лише зі свіжих овочів та м’яса, але добрі запаси зроблять вашу справу легшою та приємнішою. Почніть із основ: якісної олії, солі, часник, сухої пасти, консервованих томатів, бобів, панірувальних сухарів, прянощів. І додавайте нові продути, які вам будуть потрібні. Маючи в домілише пакунок макаронів і кілька інших складників, ви вже зможете нагодувати сім’ю пресмачною вечерею!

Shpakova 2024

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *