Що приготувати з картоплі. 5 рецептів
Нікому й на думку не спаде присвоїти картоплі королівський титул – ну їй богу, з чого б це?
А поза тим середньо статистичний європеєць з’їдає її щонайменше пів сотні кілограмів на рік!
Картопля – рослина без перебільшення унікальна: у природі існує нечуване різномаїття її різновидів, і всі їстівні. Батьківщина цих не надто привабливих на вид бульб Південна Америка, Анди. Тамтешні мешканці розсмакували картоплю понад вісім тисячоліть тому і, якщо історики не помиляються, знали щонайменше п’ять тисяч її сортів. Стародавні індіанці не були видатними селекціонерами, відбір кращого посадкового матеріалу і карколомні схрещування здійснила за них матінка природа. Сучасний світ (принаймні Європа, котра з картоплею познайомилася лише в 16 ст) знає близько трьох тисяч сортів і майже не зліченну кількість різновидів.
Чи не забагато? Але ж уся картопля різна, для кожного сорту є своє, оптимальне застосування. Приміром, сорти “белароса” і “пікасо” чудово буду смакувати у фритюрі, хоч добре покажуть себе і в пюре та гратенах. “Слов’янка” буде насмачніша запеченою, а фіолетова “солоха” не лише смакуватиме у будь якому вигляді, а й стане окрасою столу.
ОТЖЕ, КАРТОПЛЯНІ РЕЦЕПТИ
КАРТОПЛЯ ЗАПЕЧЕНА З КОВБАСКАМИ
8-10 середніх картоплин 10 невеликих цибулин шалоту
60 мл олії + для смаження
1 пучок руколи для подачі
1 ст.л соку лимона
сіль, перець
ГОТУЄМО:
картоплю дуже добре помити, обсушити і нарізати грубими скибочками
цибулю почистити і нарізати поздовжніми четвертинками або половинками
ковбаски часто наколоти голкою і обсмажити на олії на сильному вогні до золотавого кольору з усіх боків
ковбаски злегка охолодити і нарізати шматками приблизно 5 см
духовку нагріти до 250 градусів
на велике деко викласти картоплю і цибулю, полити олією 60 мл та жиром, що залишився після обсмажування ковбасок, посолити поперчити і добре перемішати
запікати картоплю з цибулею 15 хв
закласти на деко до овочів ковбаски і запікати страву 20-25 хв
готову страву сприснути соком лимону і доповнити свіжою руколою
2 кг картоплі з щільною м’якоттю
70 г маринових каперсів
1 пучок кропу
сіль, перець
Для зеленого соусу:
1 пучок петрушки
12 пучка м’яти
12 пучка кропу
3-4 філе анчоуса в олії
12 зубків часнику
1-2 ст. л часнику
1-2 ст. л каперсів
олія, сіль, перець
Картоплю почистити, помити, обсушити і варити в посоленій воді до готовності
Воду злити, картоплю злегка охолодити і нарізати кружальцями завтовшки 1 см
Каперси дрібно нарізати
Кріп промити, перебрати, обсушити і посікти
підготувати форму для кексу і застелити її фольгою так, щоб її довгі краї виступали за бортики форми
У форму викласти шарами кружальця картоплі, пересипаючи кожний шар посіченим кропом і каперсами, кожний шар приправляти сіллю та перцем
Краї фольги загорнути на картоплю, покласти гніт і витримати виріб в холодильнику 8-12 годин
Для соусу петрушку, м’яту та кріп промити, перебрати, обсушити і дрібно посікти
Часник почистити, потовкти і змішати з каперсами, анчоусами та зеленню
Зелену суміш розвести невеликою кількістю олії, посолити і поперчити за смаком
Терін перекласти на сервірувальний таріль і порізати шматками.
Подати холодним з зеленим соусом
Особисто я люблю порізаний терін підсмажити на вершковому маслі, і подавати як гарячу закуску, а не холодну
Але то вже дивіться як вам смакує)
4 великі картоплини
125 мл теплого молока
200 г вареної шинки
50 г молодого шпинату
150 г тертого сиру
2 молоді цибулини з зеленню
олія, сіль перець
Картоплю помити, обсушити, наколоти виделкою, закласти у поліетиленовий пакет і так само виделкою зробити в ньому часті проколи
Готувати у мікрохвильовці 10-12 хв
Картоплю викласти на таріль, охолодити, розрізати кожну картоплину навпіл і вибрати з половинок м’якоть залишивши стіночки завтовшки приблизно 5мм
вибрану з половинок картоплі м’якоть потовкти на грубе пюре, вливаючи молоко, додати 12 сиру, сіль перець за смаком
Шпинат промити, перебрати, обсушити, і нашаткувати. Шинку нарізати дрібними кубиками. Цибулю почистити, промити і разом з зеленню подрібнити
Духовку нагріти до 200 градусів
Підготовані продукти змішати, начинку розкласти по половинках картоплі
Картоплю викласти на змащене олією деко, посипати рештою сиру і запікати 25-30 хв
-
КАРТОПЛЯНИЙ САЛАТ З ЯЙЦЯМИ
700 г вареної картоплі в мундирах
4 яйця
1 качат салати фрізе або мікс салату
150 г в’яленої підчеревини
2 цибулини шалот
3 ст. л червоного винного оцту
12 ч.л діжонської гірчиці
60 г сиру з пліснявою
сіль, перець
Картоплю не очищуючи, нарізати половинками або четвертинками і викласти у глибоку миску.
Салату промити, перебрати, осушити, грубо порвати і відкласти.
Сир нарізати шматочками.
Підчеревину нарізати тонкими слайсами і обсмажити на пательні, доки з неї не витопиться трохи жиру.
Цибулю почистити, нарізати тонкими півкільцями і обсмажити на жирі з-під підчеревини до золотавого кольору.
Влити на пательню оцет, додати гірчицю, перемішати і прогрівати на повільному вогні 10 секунд
На картоплю вилити 34 гарячого соусу з підчеревиною та перемішати.
Картоплю посолити і поперчити за смаком.
Додати салату і сир і перемішати повторно
Яйця закласти у холодну воду, довести до кипіння і варити 5-6 хв.
Зварені яйця залити холодною водою, почистити, розрізати кожне навпіл і викласти в салат.
Решту соусу сервірувати в окремому соуснику.
-
КАРТОПЛЯНИЙ САЛАТ З МАРИНОВАНИМИ ОГІРКАМИ І РЕДИСКОЮ
4-6 маринованих огірків
12 пучки кропу
1 кг картоплі
1 велтка уибулина
8-10 червоних редисок
100 г домашнього майонезу
сіль, перецьКартоплю помити і варити, не очищуючи, до готовності.
Варену картоплю охолодити, почистити і нарізати шматочками завтовшки 1см.
Нарізану картоплю викласти в глибоку миску, посолити, поперчити.
Кріп промити, перебрати, обсушити і дрібно посікти. Редиску помити, осушити і нарізати тонкими кружальцями, так само нарізати тонкими півкільцями.
Усі підготовані продукти змішати з картоплею.
Салат посолити, поперчити, змастити невеликою кількістю майонезу і витримати у холодильнику приблизно 1 годину.
Перед подачею змастити салат рештою майонезу і добре поперчити -
-
ТЕПЛИЙ САЛАТ З СОЧЕВИЦЕЮ
450 г картоплі
50 г зеленої сочевиці
2 цибулини шалот
4 гілочки чебрецю
1 лавровий листок
2 ст.л червоного винного оцту
2 зуба часнику
2 ст.л маринованих каперсів
8-12 дрібних корнішонів
2-3 стебла зеленої цибулі
3-4 гілочки петрушки (подрібнити)
1 ст.л діжонської гірчиці
50 мл олії
сіль, перецьСочевицю промити і в сотейнику залити 800 мл води.
Додати12 почищеної цибулини шалота лавровий листок і гілочки чебрецю злегка посолити, довести до кипіння і варити під кришкою на середньому вогні 25-30 хв
Надлишок води злити, цибулю чебрець і лавровий листок видалити.
Картоплю помити, залити в баняку водою, посолити, зварити до готовності.
Готову картоплю почистити і нарізати четвертинками.ДЛЯ СОУСУ цибулину шалот, що залишилася, почистити і дрібно посікти.
Зелену цибулю промити, обсушити і нарізати довгими шматками.
В невеликій мисці цибулину шалот залити винним оцтом на 5 хв
Часник почитстити та потовкти в ступці з дрібкою солі та перцю, розвести олією і змішати з цибулею в оцті.
Додати гірчицю, подрібнені каперси.
У салатнику картоплю змішати з сочевицею і корнішонами, додати петрушку і нарізану довгими шматочками зелену цибулю.
Полити салат соусом. - ХАЙ СМАКУЄ ЗНАМЕНИТО!